Aikidoliitto

Tähtiseuran laatutekijät

Alla on lueteltu Olympiakomitean laatimat 2.1.2024 päivitetyt Tähtiseuran laatutekijät, jotka seuran täytyy täyttää saadakseen Tähtimerkin. Jokaisen kriteerin alle on (sinisellä värillä) pyritty avaamaan, mitä kriteerin toteuttaminen hyväksytysti voi tarkoittaa aikidoseurassa. Ajatuksena on helpottaa sekä olemassa olevien seurojen auditointeihin valmistautumista että tulevien Tähtiseurojen polkua.

Johtaminen ja hallinto

Johtaminen

1. Seuran toiminnan tarkoitus on selkeä ja seuran arvot on määritelty.

Toiminnan tarkoitus on määritelty seuran säännöissä. Seuran arvot on määritelty. Säännöt ja arvot ohjaavat seuran toimintaa ja ovat kaikkien luettavissa seuran nettisivuilta. Miten arvot näkyvät seuran toiminnan eri osa-
alueilla?

2. Seuralla on visio ja pitkän tähtäimen suunnitelma/strategia, joita seurataan.

Vision saavuttamiseksi on laadittu pitkän tähtäimen tavoitteet ja suunnitelma/strategia. Vision toteutumiselle voi määrittää myös tavoiteajan. Seuralla on kirjallinen toimintasuunnitelma, jossa ovat vuosittaiset tavoitteet. Visio ja toimintasuunnitelma/strategia ovat seuran nettisivuilla.

3. Seurataan asetettujen tavoitteiden saavuttamista säännöllisesti.

Miten edellisen kohdan tavoitteiden saavuttamista seurataan/seurattiin ja päästiinkö tavoitteisiin? Miten toimintaa parannetaan havaintojen perusteella? Millaisia mittareita seuralla on tavoitteiden mittaamiseen?

4. Seuran käytössä ovat tarkoituksenmukaiset digitaaliset työkalut.

Miten digitaaliset työkalut helpottavat seuran arkea esim. jäsenrekisterit, kokouskäytännöt, ilmoittautumisjärjestelmät, tiedolla johtaminen…

5. Seura noudattaa Reilun pelin periaatteita, jotka konkretisoituvat
vastuullisuusohjelmassa.

Seura on tutustunut urheiluyhteisön Reilun pelin periaatteisiin ja vastuullisuusohjelmaan ja toimii niiden mukaan.

  1. Hyvä hallinto
  2. Turvallinen toimintaympäristö
  3. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo
  4. Ympäristö ja ilmasto
  5. Reilu kilpailu.
5.1. Hyvä hallinto

Seura toimii lain mukaan. Yhdistyslainmukaiset jäsenet ovat seuran ydin. Seuran toiminta on avointa ja läpinäkyvää. Toiminta herättää luottamusta ja tyytyväisyyttä, on osallistavaa ja takaa toiminnan laadun.

5.2. Turvallinen toimintaympäristö

Seura edistää henkistä, fyysistä ja sosiaalista turvallisuutta. Lapset, nuoret ja aikuiset pidetään turvassa syrjinnältä, häirinnältä, kiusaamiselta, rasismilta ja epäasialliselta käytökseltä. Seuralla on selkeä toimintamalli epäasiallisiin tapauksiin puuttumiseen, sovitteluun ja seuralla on nimetty asiaan liittyvä yhdyshenkilö. Seura osallistuu pyydettäessä sovittelukeskusteluun. Seura varmistaa, että toiminta ja olosuhteet ovat turvallisia. Toimintaympäristö on kokonaisvaltaista terveyttä edistävä ja terveellisiin elämäntapoihin kannustava.

5.3. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Seura on avoin ja edistää yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua etnisestä alkuperästä, sukupuolesta, iästä, seksuaalisesta suuntautumisesta, vammasta, uskonnosta tai muusta yksilöön liittyvästä ominaisuudesta riippumatta ja toimii syrjinnän ehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi.

5.4. Ympäristö ja ilmasto

Seura tekee toimenpiteitä ympäristövaikutusten vähentämiseksi ja
ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tutustukaa KEKE-koutsi -aineistoon.

5.5. Reilu kilpailu (antidoping, kilpailumanipulaation torjunta).

Seura puolustaa ja edistää reilun kilpailun periaatteita. Kasvatetaan jäsenet toimimaan reilun kilpailun periaatteiden mukaisesti.

6. Seura tunnistaa toimintaympäristönsä, sen muutokset ja
mahdollisuudet sekä roolinsa toimijana.

Seura on tarkastellut omia mahdollisuuksiaan oman alueensa liikuttajana sekä toimijana ja tehnyt päätöksen, mille kohderyhmille seura haluaa tarjota toimintaa.

7. Seura tunnistaa keskeiset sisäiset ja ulkoiset sidosryhmänsä, niiden
odotukset ja kerää säännöllisesti palautetta heiltä.

Sisäiset sidosryhmät: Tässä voidaan hyödyntää seuratoimijoiden, sisältäen valmentajat, osalta mm. oman seuran analyysia/seurassa toimijoiden kyselyä. Seurajohto on tietoinen urheilutoiminnan palautekyselyjen tuloksista (esim. vanhemmat/huoltajat, aikuiset harrastajat, lapset, nuoret….) ja tarvittaessa reagoi tuloksiin. Seuran hallitus on käsitellyt palautekyselyjen tulokset ja hyödyntää niitä toiminnan kehittämisessä.
Ulkoiset sidosryhmät esim. koulut, urheiluakatemia, kunta, yritykset, muut seurat ja järjestöt. Miten yhteistyö toimii?

8. Seuran hallitus arvioi omaa toimintaansa säännöllisesti.

Seuran hallitus arvioi omaa toimintaansa säännöllisesti vrt. hallituksen itsearviointilomake.

Hallinto

1. Seuralla on ajantasaiset ja tarkoituksenmukaiset säännöt.

Seuran säännöt on tarkistettu säännöllisin väliajoin ja mm. oikeat nimenkirjoittajien tiedot ovat PRH:n rekisterissä. Seuran säännöt ovat vastuullisuus-, ja kurinpitonäkökulmasta ajan tasalla. Seuran jäsenluokat on kirjattu sääntöihin, ei voi olla esim. perhejäseniä. Seuran säännöt on luettavissa nettisivuilta.

2. Seuran viimeisin toimintakertomus ja tilinpäätös on hyväksytty yhdistyksen kokouksessa.

Voidaan todeta viimeisin yhdistyksen kokouksen päivämäärä, jossa nämä on hyväksytty. Dokumentit liitteenä.

3. Seura huolehtii jäsenluettelon ja tietosuojaselosteen ajantasaisuudesta.

Tietosuojaseloste löytyy kaikista rekistereistä ja sovelluksista, joissa seura käsittelee henkilötietoja.

4. Seura on hyvä työnantaja

4.1 Seura huolehtii työsuhteen perusasioista

Työsopimus on allekirjoitettu, työntekijälle on määritelty työnkuva, työajanseuranta on kunnossa, palkanmaksu toimii ajallaan ja työterveydenhoito on järjestetty.

4.2 Seura huolehtii työntekijän hyvinvoinnista

Työntekijälle on nimetty esihenkilö ja hän käy kehityskeskustelut työntekijöidensä kanssa. Esihenkilö on säännöllisesti yhteydessä työntekijöihin ja hän on tietoinen työntekijöiden hyvinvoinnista mm. työmääristä, jaksamisesta, osaamisesta ja työilmapiiristä.)

5. Seuralla on toimintakäsikirja

Toimintakäsikirjaan on kirjattu seuran toimintaperiaatteet, toimintatavat ja tarvittavat ohjeet sekä vastuuhenkilöiden roolit. Toimintakäsikirjan sisällöt löytyvät seuran nettisivuilta.

6. Seuran hallituksella/johdolla on vuosikello

Vuosikellosta löytyvät hallituksen/johdon vuosittaiset toimenpiteet.

7. Seura noudattaa rikosrekisteritaustan tarkistamisen vaativaa lakia lasten kanssa työskentelevien työsuhteisten ja vapaaehtoisten (ei pakollinen) osalta.

Laki velvoittaa rikosrekisteritaustan tarkistamisen lasten kanssa työskenteleviltä, jos heille maksetaan työstä palkkaa ja työsuhde kestää yli kolme kuukautta. Suosittelemme, että rikosrekisteritausta tarkistetaan kaikilta uusilta toimijoilta, jotka työskentelevät lasten ja nuorten kanssa.

Viestintä ja markkinointi

1. Seuralla on viestintä- ja markkinointisuunnitelma

Suunnitelma sisältää viestinnän ja markkinoinnin linjaukset, jotka on johdettu toimintasuunnitelmasta. Suunnitelma voi sisältää käytettävät kanavat, kohderyhmät, käytettävissä olevat resurssit, vastuut, kriisiviestinnän ohje, viestinnän seurantakeinot / mittarit jne. Huom! Suunnitelma sisältää sekä sisäisen että ulkoisen viestinnän.

2. Seuralla on toimivat nettisivut

Löytyykö nettisivuilta seuran yhteystiedot, miten toimintaan pääsee mukaan, toimintaperiaatteet, toiminnan vuosikello, maksut yms.? Onko nettisivujen toimivuutta arvioitu, ollaanko niihin tyytyväisiä? Nettisivuilta löytyy Tähtiseuratunnus ja kuvaus siitä, mitä Tähtiseuratoiminta tarkoittaa.

3. Seuralla on sosiaalisen median ohjeistus toimijoille ja harrastajille

Ohjeistetaan esim. kuvien ja tekstien käytöstä ja toimijoiden tasapuolisesta näkyvyydestä sekä Tähtiseuramateriaalin käytöstä.

4. Seura markkinoi aktiivisesti toimintaansa haluamilleen kohderyhmille

Millaisia markkinointikeinoja seura käyttää tavoittaakseen halutut kohderyhmät? Kenelle, mitä, miten? Miten viestitään uusille kohderyhmille ja jo mukana oleville harrastajille? Tarvitseeko joku kohderyhmä erityistoimenpiteitä markkinoinnissa?

5. Viestintä tukee uusien harrastajien mukaantuloa

Viestintä tavoittaa halutut kohderyhmät. Millä tavalla uusi harrastaja otetaan vastaan? Miten hänelle kerrotaan ryhmän ja seuran toiminnasta? Liikuntapaikalle on mahdollisimman helppo tulla: hyvät kulkuohjeet, mahdollisten kimppakyytien järjestäminen, opasteet paikan päällä, ohjeet tarvittavista välineistä…

Urheilutoiminta

Kaikille osa-alueille yhteiset laatutekijät

1. Urheilijan/harrastajan polku on kuvattu seurassa.

Kirjatussa dokumentissa näkyy mm. mitä tarjontaa seurassa on eri ikäisille ja miten siirrytään ryhmästä toiseen tavoitteen ja iän mukaan. Seuralla on ymmärrystä, mistä harrastajat/urheilijat seuraan tulevat, miten he siellä pysyvät ja mihin liikkujia tarvittaessa voi ohjata eteenpäin, jos omassa seurassa ei ole sopivaa tarjontaa.

2. Seuran valmennus-/ohjauslinjaus on kuvattu.

Valmennus-/ohjauslinjaus on kuvattu kirjallisessa dokumentissa. Seuran valmentajat ja ohjaajat ovat osallistuneet linjauksen tekemiseen. Seuran tulee varmistaa, että valmennuslinja siirtyy jokaisen valmentajan toimintaan tukemalla valmennuslinjan käytäntöön viemistä. Käyttäkää valmennuksen ja ohjauksen linjauksen työkalua apuna seuran linjauksen tekemiseen.

Innostuksesta intohimoon

1. Urheilun Pelisääntökeskustelut on käyty lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa/huoltajiensa kanssa.

Pelisääntökeskustelut tulee käydä vuosittain sekä lasten/nuorten että heidän vanhempiensa/huoltajiensa kanssa. Pelisääntökeskusteluissa huomioidaan seuran arvot, tavoitteet, toimintalinja ja tunnistetaan vastuullinen seuratoiminta. Keskusteluissa hyödynnetään Pelisääntömateriaaleja.

2. Harjoitteluun, valmennukseen ja kilpailutoimintaan vaikuttavat päätökset tehdään yhdessä lasten ja nuorten kanssa.

Keskustellaan seuratoimijoiden kanssa siitä, miten lapsen ääntä voidaan kuulla, miten lapset voivat vaikuttaa harjoittelun sisältöihin ja mihin kilpailuihin he osallistuvat.

3. Seura on tehnyt palautekyselyt lapsille, nuorille ja vanhemmille/huoltajille ja käsitellyt niiden tulokset.

Palautekyselyt tehdään lapsille, nuorille sekä vanhemmille/ huoltajille. Voi käyttää Olympiakomitean Seuratoiminnan palautekyselyjä tai muita vastaavia kohderyhmälle sopivia työkaluja. Ryhmän/joukkueen vastuuhenkilöt, seuran valmennuspäällikkö ja hallitus käsittelevät tulokset ja hyödyntävät niitä toiminnan kehittämisessä.

Monipuolisista liikuntataidoista systemaattiseen harjoitteluun

1. Lasten ja nuorten urheilu ja liikunta on monipuolista ja kokonaisliikuntamäärää seurataan.

Miten seurataan harrastajien kokonaisliikuntamääriä? Miten tuetaan monipuolista ja riittävää liikuntaa, tuetaan systemaattista harjoittelua, ennaltaehkäistään liikaharjoittelua ja rasitusvammojen syntymistä? Mahdollistaako seura muiden lajien harrastamisen?

2. Harjoitukset ovat hyvin organisoituja.

Harjoitukset pohjautuvat seuran valmennus- ja ohjauslinjaukseen ja noudattavat kausisuunnitelmaa. Harjoituksissa varmistetaan, että kaikille tulee paljon suorituksia ja harjoitukset ovat ryhmän/ joukkueen kehitystason mukaisia.

3. Lapsella ja nuorella on mahdollisuus seurata omaa kehittymistään ja vaikuttaa omien kehittymistavoitteiden asettamiseen.

Lapsen fyysisten ominaisuuksien ja taitojen kehittymistä voi seurata hyödyntäen lajin testejä. Miten lapsia kuunnellaan omien kehitystavoitteiden asettamisessa?

Urheilulliset elämäntavat

1. Seura edistää lapsen ja nuoren hyvinvointia ja urheilullisia elämäntapoja.

Lapsen ja nuoren hyvinvointi on etusijalla. Seurassa edistetään urheilullisia elämäntapoja (lepo, ravinto, päihteettömyys, henkinen hyvinvointi, riittävä liikunta). Miten niiden toteutumista seurataan?

2. Vanhemmille/ huoltajille on viestitty liikkumisen kokonaismäärästä, monipuolisen harjoittelun merkityksestä, urheilullisista elämäntavoista ja lasten/nuorten kehityseroista.

Miten vanhempien/huoltajien kanssa on keskusteltu näistä asioista?

3. Mukana olevat aikuiset toimivat esimerkillisesti ja huolehtivat turvallisesta ympäristöstä.

Käyttäytyvätkö toiminnassa mukana olevat aikuiset esimerkillisesti ollessaan mukana seuran tilaisuuksissa ja kilpailumatkoilla? Toimivatko aikuiset seuran arvojen mukaisesti ja luovat turvallisen toimintaympäristön. Voitte hyödyntää Urheilun Pelisäännöt -materiaaleja.

4. Antidopingasiat tutuiksi.

Seura ymmärtää kasvatuksellisen vastuunsa puhtaan urheilun edistämisessä. Onko nuorten kilpaurheilijoiden kanssa keskusteltu antidopingasioista?

Harrastaminen ja kilpaileminen

1. Seura tarjoaa eri tavalla kehittyneille/motivoituneille harrastajille vaihtoehtoja harrastamiseen.

Minkälaisia erilaisia mahdollisuuksia seura tarjoaa lapsille ja nuorille harrastamiseen ja kilpailemiseen?

2. Harrastaminen ja kilpaileminen on innostavaa ja arvokasta.

Miten harrastaminen ja kilpaileminen pidetään lapsille innostavana lapsen etu huomioiden? Miten lasten urheilussa näkyy ilo? Miten osoitetaan, että on arvokasta harrastaa myös ilman kilpailemista.

3. Kilpailuihin osallistuminen.

Onko seurassa toimintatapa, miten päätetään mihin kisoihin ja turnauksiin osallistutaan? Kuunnellaanko näissä asioissa vanhempia/huoltajia ja lapsia? Onko kaikilla halukkailla mahdollisuus osallistua kilpailuihin? Mikäli seurasta osallistutaan kansainvälisiin kilpailuihin, seura tekee linjauksen lasten osallistumisesta niihin.

4. Tasojoukkueiden/-ryhmien muodostaminen.

Mikäli seurassa on tasojoukkueita/-ryhmiä, miten ne muodostetaan? Onko ryhmien muodostamisen käytännöistä sovittu etukäteen ja ovatko periaatteet kirjattu? Onko tasoryhmien muodostamisesta tiedotettu perheitä? Onko kerrottu, miten ryhmistä toiseen siirtyminen on mahdollista? Miten valmentajaresurssit eri joukkueille on jaettu?

5. Kilpailufiilikset ja palautteet kilpailusta.

Kuullaanko seurassa lasten palautteita kilpailuihin osallistumisesta? Miltä kilpaileminen lapsista tuntui ja miten tyytyväinen lapsi on omaan suoritukseen? Kilpailujen onnistumisen arvioinnissa huomio tulisi olla suorituksen arvioinnissa, ei tulosluettelossa.

Seuran ihmiset

Voimavarat

1. Seurassa kartoitetaan erilaisten toimijoiden tarve, roolit ja vastuunjako

Seurassa on arvioitu, millaisiin tehtäviin tarvitaan henkilöitä nyt ja lähitulevaisuudessa. Miten tehtävien jakaminen heidän kesken toimii ja onko tehtävien kuormittavuus sopiva?

2. Seurassa on toimintatapa, miten uusia toimijoita löydetään riittävästi eri rooleihin

Seurassa kysytään jäsenistön kiinnostusta toimia eri tehtävissä sekä halukkuutta antaa omaa osaamistaan seuran käyttöön. Seura pyrkii rekrytoimaan uusia toimijoita myös seuran ulkopuolelta.

3. Seurassa on toimintatapa, miten uudet toimijat perehdytetään toimintaan

Miten seurassa perehdytetään toimijat uuteen tehtävään ja kenen vastuulla perehdytys on? Seura varmistaa vastuuhenkilöiden tietämyksen seuran toiminnasta.

4. Seurassa on kirjallisesti määritelty eri vastuuhenkilöiden ja toimielinten toimenkuvat ja vastuut.

5. Seuran ohjaajat ja valmentajat sekä muut seuratoimijat ovat koulutettuja ja heidän osaamisen kehittäminen on suunnitelmallista ja sitä tuetaan.

Miten varmistetaan seuratoimijoiden osaamisen kehittyminen?
Onko seuralla olemassa rekisteri seuran ohjaajista ja valmentajista ja heidän koulutustasostaan.
Miten seurassa varmistetaan ohjaajien ja valmentajien osaamisen kehittyminen?

6. Seurassa kiitetään ja palkitaan toimijoita.

Millainen kiittämiskulttuuri seurassa on ja miten toimijoita palkitaan?

Yhteisöllisyys

1. Seuralla on tunnistettava identiteetti, josta seura on ylpeä.

Miten seura on rakentanut omaa identiteettiään ja seurakulttuuriaan?

2. Seura panostaa yhteisöllisyyteen ja mahdollistaa jäsenten vaikuttamisen yhteiseen tekemiseen.

Miten jäsenet pääsevät vaikuttamaan seuran yhteisöllisyyteen? Miten seurassa mahdollistetaan yhteisöön kuulumisen kokemus jokaiselle mukana olevalle esim. kohtaamisten ja tapahtumien kautta? Millainen ilmapiiri seurassa on osallistujien mielestä? Mitä positiivisen ilmapiirin kehittämiseksi tehdään seurassa?

3. Seura tarjoaa harrastajille mahdollisuutta osallistua monipuolisesti seuran toimintaan.

Miten seura mahdollistaa osallistumisen seuran toimintaan toimijana, kannustajana, vaikuttajana sekä antaa mahdollisuuden jakaa ja kehittää osaamistaan? 

4. Nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa seuran toimintaan yhdenvertaisesti aikuisten kanssa.

Miten nuorten ajatuksia otetaan huomioon seuran toiminnassa ja millaisia mahdollisuuksia nuorilla on vaikuttaa seuran toimintaan? Esim. nuoristoimikunta, nuoret mukana hallituksessa, tapahtumien suunnittelussa, viestinnässä yms.

Aineelliset resurssit

Talous

1. Seuralla on talousohjesääntö.

Talousohjesäännössä määritellään eri hallintoelinten ja toimihenkilöiden tehtävät ja vastuut yhdistyksen taloudenhoidossa.

2. Seuran talous ja taloushallinto on hyvän hallinnon mukaista

Seuralla on käytössä nykyaikaiset taloushallinnon välineet, seuran rahaliikenne on ajan tasalla (laskut, verot, budjetointi, tilinpäätös….) ja seuran tulot ja menot ovat tasapainossa. Käyttääkö seura sähköisiä taloushallintajärjestelmiä, miten jäsen- ja toimintamaksu kerätään esim. Suomisport. Onko seuralla käytössä yhden tilin malli?

3. Seuran talous on suunnitelmallista

Seuran varallisuus ja velat ovat tasapainossa ja seura on varautunut riskeihin. Mistä kuluja syntyy? Mistä tuotot tulevat? Talous on ennustettavaa ja linjassa toimintasuunnitelman kanssa.

4. Seura on määritellyt toimintansa rahoituksen muodot

Seura on hinnoitellut toiminnan oikein. Rahanhankintamuotoja esim. jäsenmaksut, yhteistyökumppanit, rahankeräys, kaupallinen toiminta, julkinen/kunnallinen rahoitus. Rahanhankinnan vastuut ja roolit on sovittu.

5. Seura noudattaa maltillisuutta osallistujien kustannuksissa

Seura pyrkii hillitsemään kustannuksia. Onko seuralla toimintatapa vähävaraisten tukemiseen?

Olosuhteet

1. Seuran käytössä olevat olosuhteet ja välineet ovat tarkoituksenmukaiset, riittävät ja turvalliset.

2. Seura varmistaa, että olemassa olevia tiloja ja välineitä käytetään parhaalla mahdollisella tavalla.

Seura huolehtii tilojen ja välineiden käytön optimoinnista ja joustavuudesta niiden osalta. Seura on proaktiivinen tilojen hankkimisessa ja käytössä (esim. kunnan tilat).

3. Seura on aloitteellinen olosuhteiden kehittämistyössä ja toimii tarvittaessa yhteistyössä muiden olosuhteista vastaavien tahojen kanssa.

Seura tuntee kunnan liikuntapaikkasuunnitelman ja on tarvittaessa mukana suunnittelussa ja pyrkii vaikuttamaan päätöksentekoon.